Voor de foto-ontwikkeling is tegenwoordig niet meer de wandel- en fotostudio nodig. Fotoprinters voor thuisgebruik nemen deze taak zonder problemen over. Dit bespaart tijd en geld, wat vooral voordelig is wanneer veel foto's snel klaar moeten zijn voor gebruik. Veel apparaten printen nu de fotoafdrukken in extreem hoge kwaliteit en accepteren opdrachten van andere toegangsbronnen zoals de camera of mobiele telefoon naast de PC.

Fotoprinters zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan ontwerpen. De zogenaamde multifunctionele printer komt relatief vaak voor. Naast de reguliere printfunctie op conventioneel papier biedt het ook speciaal drukwerk voor speciale formaten zoals enveloppen, posters, cd's, dvd's, glanzend papier of zelfs fotopapier.

Als alternatief zijn er ook exclusieve fotoprinters die werken met speciale printmedia of geavanceerde printtechnieken voor het printen van foto's. In principe is niet elk apparaat even krachtig en zijn er soms grote verschillen in de behandeling en de afdrukkosten. Daarom vindt u hier een overzicht van de belangrijkste informatie over fotoprinters.

Fujifilm Instax Link Wide Foto printer
Fujifilm

 € 128,90

incl. BTW, u betaalt geen verzendkosten

Fujifilm instax Link WIDE, 318 x 318 DPI, Bluetooth, Wit
€ 128,90

Welke fotoprinter is de beste?

Welke fotoprinter uiteindelijk geschikt is voor de persoonlijke behoeften van de eindgebruiker hangt af van veel verschillende factoren. Mensen die een compact apparaat met veelzijdige gebruiksmogelijkheden willen, zullen zeker het meeste uit een multifunctionele printer halen. Dit geldt met name wanneer naast verschillende afdrukformaten ook externe printertoegang vanaf mobiele apparaten en off-netwerkfotobronnen nodig is.

In het algemeen zijn multifunctionele apparaten de standaardoplossing voor privégebruik en thuiskantoorwerk. Gebruikers kunnen dan afzonderlijk en als aanvulling op gewoon papier fotomateriaal aanschaffen. Hierdoor blijven de printkosten voor foto's beheersbaar en binnen redelijke grenzen. Een speciale bonus bij multifunctionele printers is dat er nu zeer energiezuinige apparaten en milieuvriendelijke patroon- en papiervarianten zijn. Deze fotoprintermodellen zijn daarom bijzonder milieuvriendelijk en het inktbereik is relatief productief.

De dure thermo-sublimatieprinter daarentegen is eerder aan te bevelen voor professionele fotokunstenaars, grafische ontwerpers en voor algemeen gebruik op het gebied van printmedia. Complementair aan foto's is het met deze fotoprinter ook mogelijk om hoge resolutie posters, plakkaten en beeldformaten op canvasformaat af te drukken, althans in het geval van grotere modellen.

Het is daarom ontworpen om geavanceerde grafische en fotoprints te produceren. Bovendien blijkt de thermosublimatieprocedure in de test eenvoudiger te onderhouden dan bijvoorbeeld de inkjetdruk en is dus gemaakt voor het professioneel seriematig printen van foto's en fotomateriaal. De geringe slijtage en de goede weerstand van foto's van de kleurstofsublimatieprinter tegen milieu-invloeden bepalen de overeenkomstige apparaten voor de productie van fotoprints voor praktisch gebruik, bijvoorbeeld in de ontwerp- en presentatieruimte.

De modellen ZINK en INSTAX bieden ook artistieke mogelijkheden. Nostalgische en kunstfotografen met een voorkeur voor oude fototechnieken kunnen zeker enthousiast zijn over deze fotoprinters. Het verouderingseffect op foto's is vaak gewenst in de kunstfotografie en kan verder worden geoptimaliseerd met passende fotobewerkingsprogramma's. ZINK of INSTAX fotoprinters zijn ook ideaal als origineel cadeau voor Polaroid-fans of voor het maken van nostalgische feestfoto's. De printmedia voor ZINK-printers hebben meestal ook een zelfklevend apparaat aan de achterzijde, zodat de gemaakte foto's na het printen gemakkelijk in het fotoalbum kunnen worden geplakt.

Een fotoprinter kopen - Waar moet je op letten?

Zoals hierboven is aangetoond, is het belangrijk om bij de aankoop van een fotoprinter eerst na te denken over het beoogde gebruik ervan. Het latere toepassingsgebied beperkt de uiteindelijke keuze tot op zekere hoogte. De selectie van de ondersteunde formaten is nog verfijnder. Meestal zijn multifunctionele en dye-sublimatie printers de betere keuze voor veelzijdige afdruktaken. Speciale interfaces voor externe opdrachtbronnen zijn tegenwoordig in bijna alle fotoprinters te vinden, ongeacht het type printer.

Bij de aanschaf van een fotoprinter moet ook rekening worden gehouden met de grootte van het apparaat. Kopers die thuis niet veel ruimte hebben, zullen onvermijdelijk hun toevlucht moeten nemen tot kleinere modellen. Met ZINK en INSTAX printers heeft men nog steeds de vrije keuze. Multifunctionele en thermo-sublimatie printers daarentegen vereisen vaak een zeer nauwkeurige meting van de grootteverhoudingen.

In vergelijking eenvoudig op te slaan op rekken en in kastcompartimenten zijn dan meestal multifunctionele apparaten die zijn ontworpen voor kantoorgebruik. Thermische sublimatieprinters daarentegen hebben vaak een vrije ruimte nodig die aan de bovenkant open is. Grote modellen met een staande functie nemen zelfs het vloeroppervlak van hele meubels in beslag, daarom moet de benodigde ruimte zorgvuldig worden gecontroleerd voor de aankoop.

Met betrekking tot inkjetprinters is het belangrijk om uit te kijken naar modellen met een printsysteem dat superieur is aan dat van een gewone 4-kleurenprinter. Hoewel deze ook opties voor het afdrukken van foto's kunnen hebben, zijn de fotoresolutie en de beeldkwaliteit in dergelijke gevallen niet altijd even hoog.

Inkjetprinters met aparte 5- of 6-tanksystemen zijn daarom beter. De kleuren komen uit individuele inkttanks en maken onderscheid tussen de standaardkleuren cyaan, magenta en geel en tussen zwart en pigmentzwart. 6-tanksystemen werken ook met grijze of zelfs fluorescerende inkt. Dit maakt een betere kleurvariatie op de foto mogelijk en belooft soms zeer bijzondere kleurresultaten.

Software en accessoires voor fotoprinters

Printersoftware en stuurprogramma's worden meestal meegeleverd met fotoprinters of kunnen worden gedownload van de website van de betreffende fabrikant. De voedingskabel is meestal ook inbegrepen. De situatie is anders met netwerkkabels, speciale media voor foto's en professionele software voor fotobewerking.

Sommige producten zijn voorzien van aansluitkabels voor USB en Co., maar andere printers moeten apart worden aangeschaft. Extra printmedia zoals fotopapier of filmrollen moeten ook niet in de standaardaankoop worden opgenomen. Ook programma's voor beeldverwerking zijn inderdaad beschikbaar in het software-aanbod van veel fabrikanten, maar ze maken geen deel uit van de leveringsomvang.

Voor zeer professionele fotodrukken kan het nodig zijn om software aan te schaffen voor beeldverwerking met kosten. Dit geldt met name voor het maken van kunstfoto's en grote fotoformaten. Beeldscherpte en speciale effecten moeten handmatig worden toegevoegd voordat ze worden afgedrukt, omdat de printers alleen het uiteindelijke beeldresultaat uitvoeren.

Voor dye-sublimatie printers kan het ook nodig zijn om fotosnijders te gebruiken om de afdrukmarges te verwijderen. Ook bij het seriematig printen van fotoformaten zoals ansichtkaarten, paspoortfoto's, flyers, etc. zijn foto- of papiersnijders soms een grote hulp.

Kleinere fotoprinters zoals ZINK of INSTAX worden vaak gebruikt als mobiele printers. Een draagkoffer en draagbare apparaten op batterijen kunnen daarom nuttig zijn. Ook hebben sommige modellen speciale camera's van de fabrikant als toebehoren, die zich onderscheiden door hun bijzonder goede compatibiliteit. Voor inkjetprinters is het raadzaam om XL- of XXL-cartridges aan te schaffen voor het printen van foto's. Deze worden gekenmerkt door een groter bereik en zijn daarom zuiniger in termen van inktverbruik.

ZINK- en INSTAX-fotoprinters

In tegenstelling tot multifunctionele apparaten zijn ZINK- en INSTAX-fotoprinters uitsluitend ontworpen voor het afdrukken van foto's. Modellen uit de Canon Selphy serie bijvoorbeeld, die het mogelijk maken om direct foto's te printen vanaf de camera, geheugenkaart of smartphone, scoorden bijzonder goed in deze test. En ook bekende fabrikanten van fotoaccessoires zoals Polaroid, Kodak of Fujifilm hebben een aantal goede modellen in hun assortiment.

De printtechnologie van exclusieve fotoprinters verschilt aanzienlijk van die van conventionele multifunctionele apparaten. Standaard worden speciale fotomedia zoals ZINK-papier of INSTAX instant fotofilms gebruikt, waarop de fotokleuren al aanwezig zijn.

In de printer veroorzaken chemische prikkels (hitte of belichting van de folie) dan alleen maar een overeenkomstige kleurreactie op het printmedium. Deze procedure is dus het beste te vergelijken met de traditionele foto-ontwikkeling in een fotolab, behalve dat de ontwikkeling niet in het labo plaatsvindt maar in een printer.

Voor- en nadelen van ZINK & INSTAX fotoprinters

Fotoprinters van deze twee typen zijn meestal handiger en kleiner dan multifunctionele printers. Hun compacte ontwerp is daarom gemakkelijker te integreren en ze passen comfortabel, zelfs op kleine voetafdrukken. Kleurverlopen op ZINK- en INSTAX-foto's lijken erg zacht en harmonieus. In sommige gevallen kan de gedetailleerde weergave van fotomotieven hier echter onder lijden. De printers vallen ook op door hun gebrek aan kleurechtheid, waarbij met name groene tinten vaak niet correct worden weergegeven.

Zink en INSTAX printers zijn dus een printkwaliteit met een nogal nostalgisch karakter. Daarnaast is zowel de Polaroid-technologie van ZINC-printers als de filmtechnologie van INSTAX-printers beperkt tot bepaalde mediaformaten met de bijbehorende kleurenapparatuur.

  • nostalgische fotoprint met origineel fotokarakter
  • zachte kleurverlopen en harmonieus uiterlijk
  • ZINK- en INSTAX-fotoprinters zijn klein, compact en handig
  • gebrek aan kleurechtheid en beperkte fotodetails
  • De keuze van gedrukte media is beperkt en kan iets duurder zijn.

Thermische sublimatie printer

Relatief luxueus zijn fotoprinters die werken met het zogenaamde thermische sublimatieproces. In de chemie is sublimatie de overgang van een vaste stof naar de gasvormige toestand. In een thermische sublimatieprinter zijn deze vaste stoffen kleurpigmenten die door de toepassing van warmte worden omgezet in kleurgas en vervolgens op het fotomedium worden verdampt. De printer genereert temperaturen tot 400 °C om de pigmenten uit de inktpatronen te sublimeren.

Met zijn precieze printertechnologie zorgt het apparaat er vervolgens voor dat de verdampte inktdeeltjes precies daar terechtkomen waar ze op de foto thuishoren. Canon, Epson, HP en Kodak worden beschouwd als goede fabrikanten van kleurensublimatieprinters.
Het thermosublimatieproces bestaat al heel lang. Al in de jaren tachtig en negentig was het de standaardprocedure voor het markeren van toetsenborden en andere oppervlakken in reliëf. En hoewel er voor dit doel goedkopere drukalternatieven beschikbaar zijn, is thermosublimatiedruk nog steeds belangrijk, in ieder geval voor de professionele foto-ontwikkeling.

Omdat het drukproces een bijzonder fijne variatie van verschillende kleurtonen mogelijk maakt, worden foto's van de thermosublimatieprinter beschouwd als van bijzonder hoge kwaliteit. De drukkosten zijn echter ook aanzienlijk hoger dan die van een multifunctionele printer. Daarom is dit type fotoprinter vooral te vinden in fotowinkels, waar de aanschaf van dergelijke dure fotoprints echt de moeite waard is.

Voor- en nadelen van thermosublimatieprinters

In termen van grootte zijn printers met thermische sublimatieprocessen vaak gebaseerd op conventionele multifunctionele apparaten. Maar er zijn ook modellen die veel groter zijn en de afmetingen van een standprinter of fotokopieermachine hebben. De aanschafkosten voor een thermosublimatieprinter zijn relatief hoog in vergelijking met multifunctionele apparaten. Het beroemde randloze printen, zoals dat bij de meeste multifunctionele printers gebruikelijk is, wordt in de thermosublimatieprocedure slechts door enkele printermodellen ondersteund.

Als u dus zelden foto's afdrukt, kunt u beter nadenken over een goedkoper printermodel. Aan de andere kant biedt het thermische sublimatieproces natuurlijk een verscheidenheid aan kwaliteitskenmerken. Gedrukte foto's worden haarscherp, hebben een buitengewone kleurdiepte en zijn bovendien zeer slijtvast en zelfs waterbestendig. Zelfs tegen UV-stralen zijn foto's van thermosublimatieprinters ongelooflijk resistent. Bovendien hebben printers van dit type een uitstekende printsnelheid. Vergeleken met inkjetcartridges zijn thermische inkten meestal duurzamer.

  • beste fotokwaliteit met een hoog bereik in het kleurenspectrum
  • Foto's zijn zeer goed bestand tegen slijtage, water en UV-straling
  • hoge printsnelheid
  • hoge acquisitiekosten
  • kan zeer groot en moeilijk te integreren zijn in de woning
  • vaak geen randloze bedrukking mogelijk